نرم افزار آنتی ویروس با بررسی، اسکن، اجرا در پس زمینهی سیستم، و کنترل ورودی ها و خروجیهای کامپیوتر، وظیفهی حفظ امنیت آن را بر عهده دارد. با مسدود کردن اپلیکیشنهای مشکوک، لینکهای مختلف که به سایتهای مخرب هدایت میشوند، اسپم، لینکهای حاوی باج افزار یا بدافزار، میتوان تا حدود زیادی جلوی وارد شدن آسیبهای متعدد به شبکه را گرفت. اما گاهی اوقات برخی اپلیکیشنها برای run شدن احتیاج به دسترسیهای خاص به لایههای عمیقتر سیستم یا شبکه دارند تا به انجام function های مشخص شده بپردازند. انجام این function ها همیشه به معنی مخرب بودن برنامه مورد نظر نیست، و دسترسی به لایههای عمیق تنظیمات به معنی ایجاد اخلال در عملکرد کلی سیستم نیز نمیباشد. بلکه برخی از دسترسیها به طور پیشفرض برای حفظ امنیت عملکرد نرم افزارهای مختلف ارائه نمیشوند. برخی وب سایتها به دلیل داشتن برخی ویژگیهای مخرب و داشتن script و یا بدافزار، توسط Endpoint Security مسدود شده و دسترسی به آنها امکان ندارد. معمولا مشکل عدم دسترسی به این سایتها را میتوان با صدور مجوز دسترسی رفع کرد. دانستن اینکه چگونه آنتی ویروس را غیر فعال کنیم به ما کمک میکند تا تسک های مربوطه را بدون تداخل با آنتی ویروس انجام دهیم.
چرا آنتی ویروس نیاز به غیر فعال شدن دارد؟
گاهی اوقات برخی feature های یک نرم افزار که کاربر قصد نصب کردن آن را بر روی سیستم خود دارد، فعال شدن هشدارهای امنیتی آنتی ویروس را به دنبال داشته و برای نصب آن لازم است که برخی گزینهها را در تنظیمات آنتی ویروس غیر فعال کرد، تنظیماتی مانند unknown source ، crack code permission و … در برخی موارد کاربر احتیاج به دسترسی از راه دور (Remote access) برای انجام task های خود دارد، اما فعال بودن برخی ویژگیهای آنتی ویروس از برقراری connection ممانعت میکند. در این حالت لازم است که feature مرتبط به انواع دسترسیها فعال یا غیر فعال کرد. یا زمانی که کاربر قصد نصب یک نرم افزار به خصوص با استفاده از کدهای crack دارد، و آنتی ویروس این کدها را به عنوان ابجکت malicious تشخیص داده و مانع نصب آن میشود، که در این مواقع میتوان موقتا نرم افزار را غیر فعال کرد. دلیل تشخیص کدها به عنوان عامل مخرب، نداشتن signature قانونی است و به طور طبیعی هر نرم افزار آنتی ویروس این مورد را مشکوک تشخیص داده و مانع فعالیت آن میشود. در بسیاری از موارد، این غیر فعال کردن تنها به صورت temporary بوده و مثلا کارشناس نرم افزار جهت انجام فرایند troubleshooting به طور موقتی نرم افزار آنتی ویروس را برای کاربر به صورت غیر فعال دراورده تا پس از تشخیص و رفع مشکل، دوباره راه اندازی شود. بدیهی است که قطع بودن نرم افزار و ویژگی های آن میتواند سازمان، سیستم و شبکه را در معرض خطر حملات جدی سایبری قرار دهد. با توجه به نوع تنظیمات هر اپلیکیشن آنتی ویروس، نحوهی غیر فعال کردن آن نیز متفاوت است. در این مقاله طریقهی غیر فعال کردن آنتی ویروس را بر روی 3 نرم افزار مختلف بررسی خواهیم کرد.
چگونه آنتی ویروس را غیر فعال کنیم - بررسی سه عنوان برتر بازار
Windows Defender
اولین برنامه که در نظر گرفته شده، نرم افزار بومی ویندوز یعنی Windows Defender است. برای فعال یا غیر فعال کردن این نرم افزار میتوان از مسیر زیر عمل کرد:
به منوی Start رفته، بر روی Windows Security App کلیک کرده، و به Virus and Threat Protection میرویم. از این قسمت، در بخش Virus and Threat Protection Setting ، گزینهی Manage Setting را انتخاب میکنیم. در این قسمت، میتوان گزینهی Real-Time Protection را Disable یا off کرد. توجه داشته باشید که اسکن در این حالت ادامه خواهد داشت، اما اسکن برنامههای جدید نصب شده تنها در صورتی انجام میشود که به صورت دستی دستور آن وارد شود یا به صورت scheduled انجام شود. توصیه میشود که هیچگاه نرم افزار آنتی ویروس را به طور کامل و صد در صدی غیر فعال نکرد، چون در این صورت هیچ گاه نمیتوان فهمید که حادثهی امنیتی احتمالی در زمان خاموشی نرم افزار، چگونه و از چه طریق رخ داده است.
Kaspersky
در اینجا به غیر فعال کردن protection در یکی از محصولات کسپرسکی میپردازیم. محصول مورد نظر Endpoint Protection باشد. برای غیر فعال کردن این محصول، میتوان از مسیر زیر عمل کرد:
روی نسخهی وب کنسول، گزینهی Devices را انتخاب کرده، و وارد Managed Devices میشویم. کامپیوتری که قصد داریم گزینههای امنیتی را برای آن غیرفعال کرده انتخاب میکنیم. وارد گزینهی Application Tab شده، چک باکس مقابل Kaspersky Endpoint Security for Windowsرا انتخاب میکنیم، و گزینه Start و یا Stop را انتخاب میکنیم.
روی کنسول administration ، در بخش managed devices فولدری که دارای اسم گروه client مورد نظر است پیدا و باز میکنیم. در بخش workspace ، تب devices را باز میکنیم. کامپیوتر مد نظر را انتخاب کرده، راست کلیک کرده و گزینهی properties را انتخاب میکنیم. به بخش application selection رفته و در این قسمت لیست اپلیکیشن های نصب شده روی کامپیوتر کلاینت را مشاهده میکنیم. برای حذف هر برنامه از لیست، گزینه stop را که به شکل یک علامت قرمز رنگ مشاهده میشود کلیک میکنیم.
ESET
برنامه را باز کرده، و وارد بخش my product میشویم. کلید F5 را برای ورود به advanced setting میزنیم. روی گزینهی Network Protection کلیک کرده، به بخش فایروال میرویم، و slider bar کنار گزینه enable firewall را برای غیر فعال کردن فایروال کلیک میکنیم.
برای غیر فعال کردن آنتی ویروس، سعی کنید موارد استفاده را با دقت کافی انتخاب کنید و دقت نظر کافی در حین استفاده از سیستم زمانی که آنتی ویروس غیر فعال است، داشته باشید. دانستن اینکه چگونه آنتی ویروس را غیر فعال کنیم به ما کمک میکند تا همه چیز سریع تر و راحت تر انجام بگیرد. غیرفعال کردن آنتی ویروس همانطور که بیشتر گفته شد به منظور استفاده از برخی ویژگیهایی است که در حالت عادی به دلیل تنظیمات پیشفرض امنیتی امکان انجام آنها وجود ندارد، و تنها با غیر فعال کردن برخی feature های امنیتی است که میتوان به فرایندهای مربوطه پرداختو توجه داشته باشید که این تنظمیات بهتر است تنها به صورت موقتی انجام شوند تا مشکل از نظر امنیتی برای سیستم به وجود نیاید.